Se pare ca cei de la EDU s-au gandit ca invatam prea mult si trebuie sa ni se usureze situatia. Astfel, cei care vom sustine bacalaureatul anul viitor vom fi avantajati.

Se doreste schimbarea tipului de bacalaureat francez, cu unul britanic. Din cate am inteles, se va structura pe trei nivele: un bac usor, unul mediu, si unul greu. Ceea ce mi se pare o tampenie, ca cel care are subiecte pentru nivelul usor, sa ia o nota mult mai mare, si pe baza de dosar, sa intre in fata celui cu un balaureat la nivel ridicat. Presupun ca se va face o diferentiere, sau fiecare nivel va fi canalizat spre anumite sectii.

O alta mare tampenie este ca nu se va mai sustine in salile de clasa din licee, ci in universitati. Si acolo se vrea supraveghere video, fara supravegherea unui profesor. Sa intelegem. Intr-o sala imensa de la universitate unde incap 300 de elevi, sa nu se copieze si sa mai poate exista si cuvantul concentrare? Nu cred.

Urmatorul dezavantaj este ca se vor scoate oralele, se vor da numai 3 materii scrise. Presupun ca pentru sectia filologie va fi romana, o limba straina, si istorie sau geografie la alegere. Pentru cei de la real se doreste scoatere limbii si literaturii romana pe motiv ca sunt dezavantajati. Eu cred ca elementele fundamentale de matematica, fizica, chimie le stiu majoritatea, indiferent de sectie, dar a invata sa vorbesti corect si coerent, nu se poate decat prin citit, invatat, implicit invatarea limbii romane.

Un ultim dezavantaj ar fi ca cei care intra pe baza de dosar in acesti ani, cand obtin note mult mai mari la examenul de bacalaureat, prin probele de oral, isi vor putea folosi la anul dosarul, fiind medii mult mai mici, pentru a intra la o facultate  inaintea celor care poate stiu mai multe. Si din pacate, in Craiova sunt doar doua facultati pe baza de admitere: Medicina si Automatica (de fapt cred ca este si mecanica, nu sunt sigura). In rest, Facultatile de Drept, Litere, Jurnalism, IS, Fizica, Istorie, Filosofie, Geografie, Chimie, sunt numai pe baza de dosar.

Parerea mea este ca daca tot vor sa faca aceasta schimbare, sa o faca cu mai mult cap. Eu sunt de acord sa se elimine oralele, pentru ca oricum unii se pierd repede si probabil ar fi fost un stres enorm pentru ei, insa cred ca ar trebui in primul rand introdusa admitere la toate facultatile. Si apoi reorganizarea bacalaureatului.