Acum ceva timp am inceput sa devin pasionata de arta bonsaiului. La inceput, nici nu stiam ce inseamna si cum arata, pentru ca la mine acasa nu prea detin multe flori, si nu sunt prea priceputa in acest domeniu. Pana intr-o zi cand merg cu prietenul meu in Baumax pentru a ii cumpara un bonsai bunicii lui. La inceput, cand am vazut preturile ridicate, am zis”ce mai este si cu porcaria asta de pom la 5 milioane”. Dar m-am inselat. Chiar era o frumusete ce isi merita toti banii(de fapt eu nu as da 5 milioane pe un bonsai, insa as incerca sa plantez unul).

De atunci, am citit cam tot ce se putea despre ei. Despre originea lor, cum ca au aparut prima data in China, iar apoi au fost preluati de japonezi, despre cele 3 categorii de bonsai, mini-bonsai(intre 5 si 15 cm), bonsai clasici(intre 15 si 70 cm), bonsai de gradina(intre 70 si 180 cm), despre cele patru grupe: bonsai cu un singur trunchi, bonsai cu trunchiuri multiple dar cu radacina unica, bonsai cu trunchiuri multiple si radacini individuale si ultima grupa:plantatii de specii diferite.

Tunderea bonsaiului presupune un proces dificil. In primul rand trebuie sa ne gandim la forma pe care dorim sa o obtinem prin tundere. Apoi, trebuie sa stim care este anotimpul prielnic pentru aceasta operatiune. In special primvara, insa se poate si pe timp de vara si toamna, daca specia este rezistenta. Uneltele trebuie sa fie speciale, forfecute de diferite dimensiuni, fara a zgaria arborele sau a ii provoca rani ce pot duce la imbolnavire. Ceva foarte important este ca trebuie taiati lastarii si frunzele care stau atarnate in jos. Odata taiat, el trebuie udat pentru a recupera apa pierduta prin tundere, insa nu in mod exagerat, acest lucru poate duce la sufocarea radacinilor. Recipientul in care sta bonsaiul trebuie ales in functie de dimensiunea pe care o doriti. Daca doriti ca bonsaiul sa prinda proportii mari, trebuie un recipient mare, in caz contrar o tava sau farfurie, un pic adanca, de dimensiuni mici. Pentru a da un aspect natural si cat mai real, puteti folosi pietre ornamentale, cat si cateva frunze in jurul tulpinei. Radacinile scoase al suprafata dau o nota de originalitate si ofera un aspect ornamental, insa este destul de greu, pentru aceasta puteti apela la un specialist.

Acum o saptamana am primit si eu cadou un bonsai din ienupar(de fapt a fost plantat un pui de ienupar, acum ramane la stiinta mea pentru a reusi sa fac un adevarat bonsai din el). Bonsaiul poate fi colectionat din orice tip de arbore, cel mai des intalnit fiind cele din gard viu(inca nu am reusit sa rup niciun gard viu cu radacina, am taiat cateva crengute, insa nu stiu ce anume sa fac sa prinda radacini, pentru ca le-am tinut in apa destul timp fara niciun rezultat) si din ienupar.

Acesta este bonsaiul meu in devenire:
Bonsai
Bonsai1

“Sa apreciezi si sa gasesti placere in curioasele contorsiuni ale copaceilor din tavi inseamna sa iubesti diformitatea”.