Sa tot fie vreo 6-7 ani de cand edilii orasului se chinuie fara succes sa rezolve problema aglomeratiei din centrul Craiovei.
Pentru rezolvarea problemei, pana acum s-au facut 4 chestii costisitoare:
1. Un pasaj suprateran. Constructia lui a durat 16 luni si a costat 35,6 de milioane de lei. De mentionat ca deja au aparut fisuri la pilonii de sustinere.
2. Un pasaj subteran. Constructia lui a durat 15 luni si a costat 35.600.000 lei.
3. S-a stricat un parc si in locul lui s-a construit o parcare semi-subterana. Se estimeaza ca pretul pentru constructia parcarii va fi de aproximativ 50 de milioane de lei.
4. Sincronizarea semafoarelor de pe Calea Bucuresti.
Deci s-au cheltuit peste 130 de milioane de lei si s-a rezolvat fix nimic.
Sa le luam pe rand.
Pasajul suprateran si cel subteran s-au construit pe cele mai aglomeate doua bulevarde din oras. Sunt cele mai aglomerate pentru ca sunt singurele bulevarde care strabat orasul prin mijlocul lui dintr-un capat in altul.
Cel suprateran (marcat cu albastru) s-a construit pe Calea Bucuresti si cel subteran (marcat cu rosu) pe bulevardul Carol I.
E logic ca cea mai aglomerata intersectie din oras sa fie in locul unde se intersecteaza cele mai importante doua bulevarde din oras. Plus ca pe aici circula tramvaiul si cele mai importante linii de autobuz.
Ei bine, unde credeti ca se termina pasajul suprateran si cel subteran? Chiar inainte de cea mai aglomerata intersectie din Craiova.
Intelegeti? Deci astia au facut doua pasaje si niciunul nu ocoleste cea mai aglomerata intersectie din oras.
Pasajul subteran este primul vazut de mine in care, ca sa iesi din el, stai la semafor!
Legat de parcarea din centrul orasului. Ei bine, asta s-a construit departe de ambele administratii financiare, departe de posta, departe de Piata Centrala, departe de directia de evidenta a persoanelor, departe de Casa Judeteana de Pensii, departe de cele mai importante banci, departe de Prefectura etc.
S-au bagat 50 de milioane de lei intr-o parcare construita departe de majoritatea institutiilor pentru care lumea vine in centrul orasului.
Legat de sincronizarea semafoarelor. Ideea este buna, insa cu conditia sa nu fie realizata de cei de la UTI.
Deci, dupa sincronizarea semafoarelor, ca sa fie loc pentru masinile care sunt blocate in intersectii, locatarii care aveau masinile parcate la cateva zeci de metri de intersectii au fost obligati sa si le mute :)))
Despre chestia asta am mai scris aici.
Sau pe Twitter:
Luni am traversat Craiova pe bulevardul cu semafoare sincronizate. Am plecat la 17:05 si am ajuns tot la 17:05! Doar ziua a fost alta
— Dan (@spuse) February 12, 2015
Daca as avea bani, as investi in automate de cafea si fotolii de masaj puse in intersectiile cu semafoare sincronizate din Craiova. — Dan (@spuse) January 31, 2015
A fost găsită familia din Craiova dată dispărută în urmă cu două zile. Era intr-o mașină, la unul dintre semafoarele sincronizate.
— Dan (@spuse) February 15, 2015
Si acum despre cum as rezolva eu ieftin (sau mai ieftin) si rapid problema aglomeratiei din centrul Craiovei.
In primul rand, centrul Craiovei este aglomerat pentru ca aici sunt cele doua administratii financiare, casa de pensii, sediile centrale ale bancilor, directia de evidenta a persoanelor , Posta Centrala si inca cateva institutii.
Stiti ce au in comun toate aceste institutii? Niciuna nu are locuri de parcare. Niciuna!
Si mai au ceva in comun: niciuna nu se afla in apropierea statiilor mijloacelor de transport in comun.
De aia centrul Craiovei este liber in weekend si aglomerat in cursul saptamanii. In weekend lipsesc miile de persoane venite la aceste institutii.
Eu as rezolva problema in 4 pasi:
1. As cumpara hypermarketul PIC (este inchis de cativa ani).
2. As muta toate institutiile de mai sus in acest hypermarket (sau partea din ele care lucreaza cu publicul). Sa fie toate la un loc.
Aici sa poti plati amenzile si taxele, sa schimbi buletinul, sa cumperi timbre etc.
Exista parcare mare si acces la linii de autobuz, tramvai si Centura de Nord.
In plus, se afla langa cel mai mare cartier din Craiova (aproximativ 100.000 de locuitori).
Cu rosu este incercuit hipermarket-ul, cu verde este accesul la Centura de Nord si cu galben este incercuit cel mai mare cartier din Craiova.
3. As oferi spatiu gratuit bancilor, ca sa-si deschida cate o sucursala.
La fel as face cu Orange, Vodafone, Telekom, RDS, Posta Romana etc.
La fel as face si cu agentiile de turism. Nu ar fi misto sa fie in acelasi loc toate agentiile de turism din oras?
4. La final, as obliga bancile din centrul orasului sa nu mai aiba program cu publicul. Sau sa aiba, daca ofera locuri de parcare.
Avantaje:
– se muta aglomeratia din centru intr-o zona mult mai libera si cu acces la Centura de Nord.
– toti ar sti locul unde se rezolva toate problemele. De aici cumperi timbre, faci copii xerox si scoti adeverinte. Nu mai este nevoie sa te plimbi de nebun intre institutii.
– exista sute de locuri de parcare
– exista statie de tramvai si autobuz
– se poate construi usor o statie mare de taxi
– se revitalizeaza o zona a orasului moarta