Am scris in urma cu doi ani de ce are Romania cele mai mari parcuri eoliene din Europa. Astazi o sa scriu despre cum subventioneaza romanii pretul la energia electrica din alte tari.
Mai jos este o factura de prin 2013, in care se vede ca, pe langa pretul pentru energia electrica consumata, romanii mai platesc in plus 21% pentru accize si certificate verzi.
Tineti minte chestia asta, ca o sa revin la ea.
Mai jos este un grafic (click pe poza pentru marire) in care am subliniat cu rosu productia de energie pe eolian, fotovoltaic si exportul de energie (Sold). La sold (-1121), daca e cu minus inseamna ca se exporta. Se vede asta din diferenta dintre productie (6407) si consum (5287).
Ca sa evidentiez ce vreau sa arat, pe grafic am incercuit doua zone. Cea numerotata cu 1, unde productia de energie pe eolian si exportul au fost ambele apropiate de zero si a doua zona in care se vede ca atunci cand productia de energie pe eolian a fost mare si exportul a fost mare. Acum, daca urmariti graficul cu atentie, puteti vedea ca Romania exporta toata energie electrica produsa eolian si fotovoltaic.
Datele din tabel sunt din zona in care este pus cursorul albastru. Se vede ca atunci productia de energie pe eolian era de 1256 MW, cea fotovoltaica era 0 si exportul de energie era 1121 MW.
In concluzie, Romania exporta doar energie regenerabila. Se produce energie regenerabila, se exporta toata, nu se produce energie regenerabila, nu se exporta nimic.
Si care e problema? Pai problema este ca, asa cum am aratat in prima poza, fiecare familie din Romania subventioneaza energia exportata cu 21% din pretul energiei electrice consumate.
Iar asta e ce se plateste direct pe factura, dar se mai plateste si indirect, pentru ca sunt agenti economici care platesc la randul lor certificate verzi, iar banii ii recupereaza mai tarziu de la romani.
Un mic exemplu, ca sa fie si mai clar:
Pentru fiecare MW produs de un parc fotovoltaic in Romania se incaseaza 3 certificate verzi (certificate platite de romani). Asta inseama 81 de euro pentru fiecare MW produs (un certificat verde costa 27 de euro).
Avand in vedere ca in Romania un MW costa aproximativ 37 de euro (166 lei/MWh), inseamna ca o firma care detine un parc fotovoltaic ar putea sa dea MW-ul gratuit, pentru ca deja incaseaza de la stat 81 de euro. Dar nu e proasta sa-l dea gratuit, ci il exporta. Il exporta la un pret bun, pentru ca este subventionat de romani.
Adica suntem atat de prosti ca de vreo doi ani scadem pretul energiei in Ungaria, Serbia, Cehia, Slovacia, Austria si Bulgaria.
Bine, ne putem lauda ca suntem tara cu cea mai mare subventie pentru energia regenerabila din Europa. De exemplu, romanii platesc de 22 de ori mai mult decat germanii pentru subventionarea energiei regenerabile.
Cu alte cuvinte, am renuntat la subventionarea minelor si termocentralelor (ceea ce polonezii n-au facut niciodata) pentru ca ne costa 5-6 euro pe MW si subventionam parcuri fotovoltaice straine cu 81 euro pe MW.
Dupa ce ca nu mai sunt subventionate de la stat, acum termocentralele sunt obligate sa plateasca certificate verzi firmelor STRAINE cu parcuri eoliene sau fotovoltaice.
Partea si mai misto e ca, daca maine iese Ponta si zice ca trebuie sa inchida Termocentrala X pentru ca are pierderi pe care trebuie sa le suportam noi, romanii il aplauda, iar la sfarsit de luna platesc in plus la factura de curent 21%, ca sa subventioneze firmele straine cu parcuri eoliene si fotovoltaice.
In plus, ganditi-va ca exista posibilitatea ca o firma la care este actionar statul austriac poate sa vina in Romania sa produca energie regenerabila, sa incaseze banii de la statul Roman si apoi sa dea energia gratuit in Austria.
Strategie, tata.
E ca si cum intr-o comuna o brutarie ar functiona din banii satenilor, dar ar vinde painea la jumatate de pret in comuna vecina.
Legat de strategie, inca o chestie care arata ca suntem luati de prosti:
In Romania, a venit recent Leszek Balcerowitz, cica arhitectul reformelor poloneze, care ne sugera sa renuntam la populisme si sa privatizam totul.
Daca eram ziarist, in loc sa ma ud tot ca-mi vorbeste arhitectul reformelor poloneze, il intrebam cate mine de carbune din Polonia sunt privatizate, de ce este statul actionar majoritar la cea mai mare banca din Polonia si de ce PKN Orlen (cea mai mare companie petroliera din Polonia) nu este controlata de o alta companie din alta tara.
In fine, daca vreti sa cititi si despre cum ne vand ungurii energie ieftina subventionata de noi, va recomand si articolul asta.