Incepand cu iPhone 5S, Apple a introdus senzorul pentru amprente in butonul home.
O chestie misto. Atat de misto ca urmatorul meu telefon va avea senzor pentru amprente.
Insa acum cititi aici, aici, aici sau aici despre “Error 53“.
Pe scurt, treaba sta cam asa: daca se strica senzorul pentru amprente de la un iPhone si acesta e inlocuit intr-un service neautorizat, Apple poate decide ca acel telefon sa nu mai fie functional. Si asta cica pentru binele nostru.
Cum credeam eu ca functioneaza senzorul pentru amprente (si cum sper ca functioneaza la telefoanele cu Android):
Senzorul citeste amprenta, o transmite unui CIP si, cu ajutorul unui algoritm, aceasta este transformata in cod digital.
Codul este inregistrat (daca se doreste intregistrarea unei amprente noi) sau comparat cu codurile deja inregistrate (daca se doreste deblocarea telefonului).
Codul acesta este ceva in genul unei parole criptata cu ajutorul algoritmului md5(), un algoritm ireversibil care nu permite decriptarea.
Aceste coduri sunt stocate intr-o memorie separata, aflata pe placa de baza.
Asa cum nu poti afla o parola stocata in baza de date si criptata cu md5(), nici codurile stocate nu pot fi citite. Pot fi doar comparate.
Se pune degetul pe senzor, aceasta transforma amprenta in cod printr-un algoritm complex si apoi compara codul cu cele stocate in memorie. Se trece mai departe doar daca se gaseste un cod identic stocat in telefon.
Daca se schimba senzorul cu unul chinezesc, acesta trebuie sa stie sa transforme amprenta in cod cu acelasi algoritm folosit de Apple. Daca nu face asta, telefonul nu va fi deblocat niciodata, pentru ca nicio amprenta nu se va potrivi cu cele inregistrate deja in memorie.
Adica asa cum te poti conecta la o baza de date de pe ORICE calculator.
Deci daca ar fi asa cum credeam eu, n-ar fi nicio problema sa se schimbe senzorul. E ca si cum ai schimba tastatura la un calculator.
Apple se pare ca a implementat altfel senzorul de amprente.
Dar nu asta e problema.
Problema e ca niciodata un iPhone nu va fi al tau. Atata timp cat o firma decide sa faca nefuctional un telefon, fie si spre binele tau, ala nu e telefonul tau.
Acum ma gandesc cum va arata masina Apple si cam cati senzori pentru amprente va avea pe ea…