E o chestie care nu mi-a placut niciodata la poporul roman: admiratia pentru baieti. Insa nu orice admiratie, ci aceea in care sa ajungi sa nu vrei sa nasca nevasta fetita. Cum decurge situatia cand indragostitii afla ca vor avea un copil? “Iubitule, vei fi tata, spune ea fericita (sau nefericita dupa caz). “Doamne ajuta sa fie baiat, este raspunsul imediat al barbatului in majoritatea cazurilor”. Si nici macar nu o spun in gluma. Cunosc o familie cu 4 fete. Oricine ar fi zice ca e o fericire sa ai copii multi si sanatosi si sa ai si cu ce sa ii cresti. De ce 4 fete? Pentru ca barbatul familiei era atat de disperat dupa un baiat, incat au iesit numai fete, iar apoi si-a dat seama ca nu are nicio sansa. O a cincea era deja prea mult.
Si cum sa te simti tu ca fata cand parintii iti spun ca ar fi trebuit sa fii baiat? Sau poate sunt putin mai diplomati si nu o fac, insa totul in jurul tau se leaga de dorinta de a se naste baieti. Cred ca si doctorii au ajuns sa considere o nastere fericita atunci cand fatul este fecior. Stiu eu ca treaba asta nu e doar a poporului roman, stiu si in istorie de moartea femeilor care nu puteau face baieti care sa ramana mostenitori la tron, insa unde este progresul de care tot vorbim? In gandire nu?
Si pentru ca nu este de ajuns sa stim cu totii ca barbatii sunt favorizati in societate, mai suntem nevoiti, de fapt nevoite, sa ne relaxam la o petrecere sau la ziua cuiva ascultand muzica cu .. “baieti”. Astfel mi-am dat seama intr-o zi cand eram la o petrecere unde se asculta muzica populara, ca tot folclorul nostru se bazeaza pe feciori. Dar toti, absolut toti interpretii canta despre ei si despre cat de implinita este viata atunci cand ai langa tine un baiat. Se canta si despre fete, insa singura melodie legata de ele este una a lui Constantin Enceanu “Cine are fata mare/Are multa suparare”, in care noi tot un factor negativ suntem.
Cel mai rau si cel mai rau este insa ca si noi, ca femei, ajungem la randul nostru sa ne dorim, atunci cand vom naste, sa fie baieti. Desi sper ca mentalitatea sa faca progrese si sa puna macar un semn de aproximatie, daca nu de egalitate intre cele doua sexe. Pentru ca indiferent daca un baiat duce sau nu un nume mai departe, daca e capabil sau nu sa gestioneze afacerile din familie, un copil este de fapt oglindirea ta in societate. Un copil este un alint si o sursa de energie, o parte din fiecare om care face ca viata sa fie un intreg.
Fie ca va e frica sau nu de fete, dragi tati, ele sunt cele ce va ofere iubire neconditionata. Asa ca ar fi bine sa le apreciati mai mult!
Si acum putina muzica din folclorul romanesc despre dragii nostri baieti: