Pare greu de crezut, dar Romania se numara printre putinele tari in care energia eoliana creste pretul la energia electrica.
Deci atunci cand auziti la jurnalele de stiri ca a fost o zi in care cantitatea de energie produsa de parcurile eoliene a fost mai mare decat cea livrata de centrala nucleara de la Cernavoda, nu va bucurati, pentru ca tocmai s-a scumpit energia electrica.
In Romania exista o piata de energie electrica unde se intalnesc furnizorii de energie electrica si cumparatorii. Cumparatorii incearca sa achizitioneze la un pret cat mai mic energia electrica de care au nevoie a doua zi, iar furnizorii incearca sa vanda la un pret cat mai bun energia electrica pe care o vor produce a doua zi.
Pentru ca nu poti sti dinainte cat si cum va bate vantul, pe piata de energie elecrica nu activeaza si producatorii de energie electrica din surse eoliene.
Sunt zile in care, din surse eoliene, se produc 1.000 MWh si zile in care se produc abia 50 MWh. Sunt zile in care productia parcurilor eoliene scade la jumatate in doar cateva minute si creste la loc peste o jumatate de ora. Este o energie asupra careia nu ai controlul. Produci in functie de cum bate vantul.
Deci este logic ca cei care produc energie electrica din surse eoliene sa nu poata vinde pe piata ce vor produce a doua zi, dar tot logic este ca energia electrica produsa de parcurile eoliene, pentru ca se produce mai ieftin, sa aiba priotitate in fata energiei electrice produse din carbune, hidrocarburi etc.
Si acum intra in scena sistemul romanesc.
Sa zicem ca, pe piata de energie electrica, termocentralele vand pentru a doua zi cantitatea de 2.000 MWh. Energie electrica pe care trebuie sa o produca. Insa a doua zi bate vantul, iar parcurilor eoliene produc 1.000 MWh si, pentru ca au prioritate, vor intra in sistem cu aceasta productie, iar din sistem se vor scoate 1.000 MWh produsi de termocentrale.
Pentru ca termocentralele au apucat sa vanda pe piata de energie cei 1.000 MWh pe care nu-i mai produc (dar nu din vina lor), o sa-si ia banii pe acesti MW, insa si producatorii de energie eoliana o sa-si ia banii pe cei 1.000 MWh cu care au intrat in sitem, deci aceiasi 1.000 MWh vor fi platiti de romani de doua ori. O data catre termocentrale si inca o data catre producatorii de energie eoliana.
Si uite asa au inventat smecherasii inca o chestie pe care romanii s-o plateasca de doua ori.