Specific de la inceput ca iPad 2 este primul produs marca Apple pe care l-am testat mai mult de cateva minute. Tableta mi-a fost oferita pentru teste de catre evoMAG.
Fata de precedentul, iPad 2 aduce in plus un procesor mai performant (A5 dual-core), memorie RAM dubla (512 MB DDR2 fata de 256 MB DDR RAM), camera frontala (VGA la 30fps), dimensiuni mai mici si toate avantajele care decurg de aici. Este mai usor cu 70 de grame (607g), mai subtire cu 4,6 mm, mai potent, mai complet (FaceTime) si cu o autonomie la fel de buna.
Primul lucru pe care l-am remarcat la tableta a fost constructia si aspectul. In ciuda grosimii de numai 8.8 mm (este mai subtire decat iPhone 4), tableta are o constructie solida, dand impresia ca este dintr-o bucata.
Ecranul de 9.7 inch (1024×768) este IPS TFT capacitive touchscreen cu tehnologie LED-backlit. Chiar daca e la fel de lucios ca cel de la laptopul meu, este de o calitate mai buna, avand unghiuri de vizibilitate mai mari, iar reflexiile de lumina deranjeaza mai putin.
Pe partea din fata tableta are un singur buton, cel de home, frumos si practic integrat. Pe partea dreapta se afla butoanele de volum si cel pentru blocarea rotirii ecranului. In partea de sus este butonul de Pornire/Oprire si mufa pentru casti. Jos se afla mufa speciala Apple.
Spatele este din aluminiu, care, pe langa designul placut, ajuta ca tableta sa nu se incalzeasca.
Faptul ca peste ecran si rama se afla aceeasi bucata de geam si butonul de home este bine integrat, permite ca tableta sa fie usor de curatat.
Dupa pornirea tabletei am dat de iOS 4.3. Belea mare, ca la inceput mi-am prins urechile si am vazut numai lipsurile (suportul pentru flash, widget-urile, butonul de meniu si bara cu notificari).
Insa, usor, usor, am inceput sa-mi dau seama cam ce vrea Steve Jobs de la mine, iar atunci cand am avut ceva nelamuriri am intrebat pe twitter. Multumita posesorilor de produse Apple, raspunsurile au venit prompt.
Dupa instalarea iTunes-ului pe calculator, crearea contului pentru Apple Store si sincronizarea tabletei, au inceput sa apara avantajele.
iOS 4.3.3 este oferit in limba romana, porneste rapid, nu are lag, nu se blocheaza si are cel mai bun sistem de multitasking cu care m-am intalnit pana acum.
In bara pentru multitasking sunt afisate cateva zeci de aplicatii deschise in background, aplicatii care tot de aici se pot inchide. Prin tragerea spre dreapta a barei pentru multitasking avem acces la setarile pentru iluminarea ecranului si sunet.
Aplicatiile pentru iPad 2 sunt cu zecile de mii, iar cele pe care le-am instalat erau foarte bine optimizate.
Spre deosebire de Android Market, romanii pot cumpara aplicatii din Apple Store.
O alta chestie interesanta este faptul ca ultimele aplicatii pornite sunt retinute si dupa restartul tabletei.
Frecat intens, iPad 2 reuseste sa ramana pe baricade mai mult de 9-10 ore.
Dupa cateva zile, intr-un final, mi-am dat seama ca iPad 2 creeaza dependenta.
Ce mi-a placut la iPad 2:
– aspectul
– autonomia
– sistemul de operare oferit in limba romana
– sistemul multitasking
– multi touch-ul
– aplicatiile foarte bine optimizate pentru el
– faptul ca memoreaza ultimele aplicatii pornite chiar si dupa restart
– cum este integrat butonului home.
– buton dedicat pentru blocarea rotirii ecranului.
– podcasturile.
– dolcetv.ro/mobile. O sectiune optimizata special pentru iPhone si iPad unde se gasesc 25 de canale TV.
Ce nu-mi place:
– faptul ca browserul Safari si iOS nu-ti ofera posibilitatea sa retina parolele.
– sistemul de share si cel de notificari
– tastatura
– nu ofera suport pentru flash
– are un singur difuzor
Aplicatii pentru iPad 2 care mi-au placut:
Echofon, Dropbox, WordPress, TeamViewer, Pulse News, Angry Birds, iBooks, IMDb, Clinometer, Art Puzzles, NFS HP Lite, Forbes Lists, Weather+, News Pro (Reuters), Wikipanion, eBay.
Concluzie:
Ideea de baza de la care am pornit acest review este aceea ca o tableta, fie ea si iPad 2, nu poate inlocui deocamdata un desktop sau un laptop. Nu exista inca o tableta care sa reuseasca sa inlocuiasca cu succes o placa de retea, un hard disk de 1 Terabyte, un monitor de 22 de inch sau un SSD.
Tabletele trebuie privite ca o completare intre desktop/laptop si telefon. Daca gandesti asa, iPad 2 n-are cum sa te dezamageasca, ba din contra, te va incanta atat de mult incat va fi gadgetul cu care iti vei petrece cea mai mare parte din timp.