Vreti sa aflati raspunsul? Pentru asta ar trebui sa va uitati in fata blocului. Acolo sunt niste masini. Uitati-va la ele, unele sunt scumpe, altele nu, cateva sunt Dacia 1310. Vedeti ale cui sunt masinile scumpe si ale cui sunt cele ieftine. Masinile scumpe sunt ale celor care lucreaza in servicii (distribuitori de medicamente, avocati, notari, arhitecti, contabili, soferi de sefi, secretare de sefi, manageri etc) cele ieftine sunt ale celor care MUNCESC in PRODUCTIE.
Fiind vorba de efort fizic, in productie este greu, si stim cu totii ca nimeni nu iubeste munca fizica. In urma cu cativa ani, marea majoritate dintr-un bloc lucrau in PRODUCTIE, acum majoritatea este detinuta de cei care lucreaza in servicii.
Criza economica vine de la faptul ca cei din productie nu mai pot sa-i sustina pe cei din servicii. Au ramas atat de putini incat nu o mai pot face. S-a ajuns ca un banal surub, produs cu 1 RON, sa il cumperi din magazin la 10 RON. Dintr-un singur leu trebuie platit materialul, curentul si pe cel care il produce, restul de 9 lei se duc in servicii (transport, depozitare, iar transport, stocare, magazie, din nou transport, comisioane, magazin, iar transport, iar comision, iar magazin).
Daca privim la o scara mai mare, adica in lume, vedem wall street-uri langa wall street-uri. Nu doar in New York, acum toate orasele mari au zgarie nori, pline cu oameni care fac statistici, analizeaza, compara, masoara, cumpara si vand actiuni. Toti acestia sunt platiti cu sute de mii de dolari pe an, in schimb, in oricare fabrica din SUA, cel care produce castiga 2-3 mii de dolari pe luna, iar daca cere mai mult, decat sa-i dea lui, mai bine se construieste o fabrica in China si un birou in SUA, din care sa se urmareasca productia.
Citeam zilele trecute de criza din Japonia, cica situatia nu este prea roza.
Intrebare: Cate aparate facute in Japonia si cate facute in China avem in casa? Nu inteleg de ce se mira ca sunt in criza, au facut Tokyo-ul plin de birouri si productia au mutat-o in China, Taiwan si Singapore.
Cateva cifre care reprezinta ponderea serviciilor in economie: 70% in SUA, 65% in Franta, 56% in Germania, 57% in Japonia si… 30% in China. Care tari sunt in criza?
In SUA, aproximativ 70% din populatia activa lucreaza in servicii, dar aceste servicii au o pondere de doar 26% din export.
Hai sa ne inchipuim o familie cu 8 persoane active. 4 persoane lucreaza in afara casei, alte 4 persoane lucreaza in casa. Cei care lucreaza in casa sunt intretinute de cei care lucreaza in afara casei. Cei care lucreaza in afara casei aduc bani in casa, dar au nevoie de mancare, haine curate si curatenie. Pentru aceste servicii, cei care lucreaza in afara casei sunt de acord sa-i sustin financiar pe cei din casa.
La un moment dat, unul care lucreaza in afara casei renunta si ramane in casa. Isi ia o masina si se ofera sa-i transporte pe ceilalti 3 la serviciu si pe ceilalti 4 din casa unde au nevoie. Pentru ca ceilalti 7 il platesc, castiga la fel ca si atunci cand lucra in afara casei, dar acum are masina lui si ii place ceea ce face.
Dintre cei 3 care lucreaza afara, unul se imbolnaveste. Acum avem o mare problema. Degeaba gateste unul bine, altul intretine casa si altul are masina. TOTI cei 8 traiesc din banii pe care ii aduc in casa cei doi care lucreaza in afara ei. Banii se termina, insa cei 6 din casa mai bine se imprumuta decat sa iasa si sa munceasca in afara casei. O perioada merge bine, pana cand se sparge buba. Asta este Criza Mondiala.
Avem si filmuletul: